Cupcakes

Cupcakes

Iedereen kent ze nu wel. De kleine, lekkere cakejes met een topping bovenop. Ze zijn leuk om te maken en vooral erg lekker om op te eten. Het is natuurlijk veel lekkerder om het niet uit zo een kant en klaar pak te maken. Dus hieronder een recept om alles lekker zelf te maken. Het is niet zo goed voor de lijn, maar wel erg lekker! Je kunt er zelf variaties op bedenken of kijken naar de tips onder het recept. Let trouwens op, als je complete cupcakes wil maken moet je kijken naar het recept voor cake, maar ook naar die van topping eronder! Succes & eet smakelijk!


  
Info 
Recept voor 12 cupcakes
Calorieën per cakeje: 170


Cake
Ingrediënten & benodigdheden
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 eieren op kamertemperatuur
papieren bakvormpjes (eventueel cupcake bakblik)
beslagkom
mixer
grote lepel


Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Zet de papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.
Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Pak je papieren bakvormpjes. Neem een grote lepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.
Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Open de oven en zet het cupcake bakblik of de papieren vormpjes in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen . Als de cupcakes er uit worden gehaald laat je ze goed afkoelen.
Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.





Topping
Ingrediënten & benodigdheden
45 gram bloem
240 ml melk, op kamertemperatuur
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
5 ml vanille extract
pannetje
garde
kom
beslagkom
plastic folie
mixer
eventueel een spuitzak

Bereidingswijze
Doe de bloem en de melk in een pannetje. Klop het mensel eerst met een garde goed door, zodat je met een klontvrij beslag aan de slag kunt. Ze nu pas het pannetje op het vuur.
Breng het geheel rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur. Blijf steeds goed roeren zodat het beslag niet gaat aanbranden en klonteren. Voor een klontvrij resultaat blijf je continue roeren.
Het beslag wordt nu steeds dikker en na ongeveer 5 minuten (steeds blijven roeren) is het mengsel dik genoeg. Er moet een houten prikker recht op in het beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen in een andere kom de zachte boter flink smeuïg en luchtig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu langzaam de poedersuiker toe en tot slot de vanille. Tussendoor mix je steeds alles goed door met de mixer. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde melk/bloem-mix toe en mix daarna nog eens 5 minuten op middelhoge snelheid met de mixer. Het geheel nogmaals afdekken met plastic folie en 15 minuten in de koelkast zetten. Daarna is de topping klaar voor gebruik! Mocht de topping onverhoopt iets te dun zijn naar je zin, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Laat cupcakes eerst goed afkoelen voordat je de frosting aanbrengt. Je kunt de topping kleuren met kleurstof, op smaak brengen en versieren zoals je wilt. Maak mooie toefjes met een spuitzak en je hebt prachtige cupcakes! Eet smakelijk!



Tips

Zet bovenop de topping een stukje fruit, een koekje of een snoepje. Dat ziet er heel leuk uit!

Je hoeft geen kleurstof te gebruiken voor een kleurtje! Mix bijvoorbeeld aardbei erdoorheen en je hebt een roze topping of sinaasappel voor een oranje.

Maak de topping het liefst op de dag zelf! Als je overhoudt kun je het afgedekt in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kan dat 2-3 maanden! Als je het weer gaat gebruiken moet de topping eerst weer helemaal op kamertemperatuur komen.

Er zijn natuurlijk heel erg veel variaties te bedenken op dit recept! Zoals met chocolade, fruit, koekjes, snoepjes, vanille, koffie en natuurlijk gewone cakedecoratie. Heb jij ook een lekkere variatie of een beter recept? Laat het me weten!





bron recepten: www.cupcakerecepten.nl  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten